Various Artist - You Heard It Here First!

Ace 2008

Julkaistu : 23 joulukuu 2009

Ace-levy-yhtiön monista älykkäästi luoduista kokoelmaideoista yksi mielenkiintoisimmista on eittämättä ’You Heard It Here First!’. Alkuperäisesitykset myöhemmin hiteiksi tulleista kappaleista saattavat yllättää monen enemmänkin rockmusiikkiin perehtyneen. Vaikka olisi tiennytkin menestyskappaleiden todellisista alkuperistä, harva on kuitenkaan päässyt kaikkia tämänkään kokoelman helmistä itse albumilla asti kuulemaan. Alasta vähemmänkin kiinnostuneille kyseessä on jo yleissivistävä lähdeteos. Levyn 26 kappaleen alkuperäistallennukset ovat vuosilta 1956-68. Pääasiassa liikutaan 60-lukulaisen rock’n’rollin ja soulin kartalla, kantria sivutaan Johnny Darrellin verran.
 Tilastollista kopiointia välttäen, kappaleiden ja esittäjien luetteleminen nähtäköön turhaksi. Vertailua alkuperäisten ja seuraajien välillä on myöskään turha yrittää, ’You Heard It Here First!’ on aivan liian arvokas vertailuun ja henkilökohtainen arvosteluun. Kyseessä on musiikin historiaa riittävän tärkeältä sektorilta liippaava cd-julkaisu, jonka hankkimatta jättäminen olisi osoitus kiinnostumattomuudesta rock’n’rollin kaikkein pyhimpiin suorituksiin. Monista totaalisen puhki kuluneista klassikoista on tervettä kuulla se tuoreimpana ajateltu vaihtoehto. Kappalekohtainen ylistäminen jätettäköön kuitenkin kunkin levynhankkijan kuulokokemuksen varaan.
 Booklet on jälleen – kuten niin usein Ace-julkaisuissa – ajan tasalle hienosti toimitettu. Kuvitus sisältää singlekansia ja -keskiöitä. Jokaisen kappaleen tarina käsitellään alkuperäisesityksen kautta, uusia esittäjiä unohtamatta.


Pisteet: 5/5


Vesa Aleksi

---