Eppu Normaali - Video jää pystyyn

Poko Rekords 2005

Julkaistu : 1 maaliskuu 2006

Pokon Eppu-julkaisuille ei näy loppua. Viime vuoden lopulla kauppoihin ilmestyi niin bonus-dvd:llä varustettu juhlapainos Kahdeksas ihme -levystä kuin tämä tupla-dvd. Vaikka julkaisuvauhti on huima, niin on miellyttävää huomata, että laadun kustannuksella volyymia ei luoda. Siitä hyvänä esimerkkinä Video jää pystyyn -tupla-dvd.

Tälle julkaisulle on pakattu mukaan yhteensä yli viisi tuntia Eppu Normaalin videohistoriaa vuosilta 1978–2003. Mukana on niin musiikkiohjelmien haastatteluja ja videoita, ajankohtaisohjelmien pätkiä,festarinauhoituksia kuin pari dokumenttiakin.

Musiikillisesti ajateltuna julkaisun herättää paikoin ihmettelyä. Valituilla videoilla monet biisit kun toistuvat tuplana, jotku jopa triplana. Vastaavasti taas monet suuretkin hitit loistavat poissaolollaan aina Baarikärpäsestä lähtien. Mutta eihän tämä mikään hittikokoelma olekaan vaan videohistoria. Ja onhan siinä suuri ero esitetäänkö joku Pimeyden tango Hittimittarissa vaiko Provinssirockissa. Videoita ajatellen siis mistään päällekäisyydestä ei voida puhua.

Eppu Normaalin suuruudesta maassamme kertonee jotain sen comebackin näyttävä uutisointi TV:n pääuutisissa vuonna 1996. Tällaista arkistomateriaalia katselee mielellään. Vähintäänkin huvittuneesti puolestaan katselee vuoden 1981 Iltatähden haastattelua, jossa Mikko Alatalo toimittajan ominaisuudessa yrittää kaivaa esiin Eppujen musiikin syvintä olemusta. Mukavaa jutustelua tarjoilee puolestaan Kari Mokon tekemä haastattelu Ajankohtaisessa Kakkosessa vuodelta 1996. Peter von Bagh taas ymmärsi bändin suuruuden jo vuonna 1983 tekemällä siitä dokumenttielokuvan Ylelle.

Dokumentit on koottu ja arkistot ovat auenneet. Tällaiset julkaisut ovat hienoa kulttuurityötä.


Pisteet: 4/5


Juha Rantala

---