Raphael Saadiq - The Way I See It

Sony BMG 2008

Julkaistu : 23 kesäkuu 2009

Kansikuva puuttuu

Tuottajanpallilta tunnetuksi tehty Raphael Saadiq (s. 1966) julkaisi kolmannen albuminsa vuoden 2008 loppupuolella. Vaikka nopean median silmin julkaisusta on jo aikaa vierähtänytkin, ansaitsee The Way I See It jokaisen mahdollisen palstamillimetrinsä. Monissa yhteyksissä vuoden tärkeimpien albumien seassa patsastellut tuotos ei häpeä esikuviensa edessäkään.
 Laulu on nostettu aivan pintaan, torvet rullaavat vakaasti taustalla, groove rakentuu dynamiitin voimalla tikittävään rumpu-, bassokomppiin. Joss Stonen tähdittämä ‘Just One Kiss’ perustuu erityiseen iskujen sijoitteluun. Rohkeampi sanoisi, hyvin laskelmoituun virheeseen. Mukava junnaus muodostaa korvat höristävän poljennon myös ‘Calling’-kappaleen pianon ansiosta. Stevie Wonderin ja CJ Hiltonin tuuraama ‘Never Give You Up’ kohoaa heti ensikuulemalta potentiaalisimmin hittisoittolistoille. Wonderin huuliharppuja ja taustaääntelyitä kuunnellessa voi vain sulkea silmänsä ja matkustaa 40 vuotta ajassa taaksepäin.
 Taustalaulujen, perkussioiden ja melodiainstrumenttien yhteensovittelu. Rehellisen raa’at soundit. Tyylillä rakennetut, mahtipontiset sovitukset. Vastustamaton rullaus. Maukkaassa mitassa pidetyt sävellykset. Raphael Saadiqin perinnesoul- ja -r&b-mikstuuran toivoisi täyttävän tanssilattiat ympäri maailman. Orgaanisesti valmistetulla pohjalla ollessa, tamppaamisen uskoisi sujuvan sutjakkaammin kuin sen musiikin irvikuvan kanssa, jota musiikkimaailma itse jo kutsuu r&b-herjanimellä.
Vesa Aleksi


Pisteet: 4/5


---