Therion - The Miskolc Experience

Nuclear Blast 2009

Julkaistu : 23 syyskuu 2009

Kansikuva puuttuu

Jo kahdeksankymmentä luvusta asti toiminnassa ollut ruotsalainen Therion on yksi näistä symphonisen metallin edelläkävijöistä. Alun Death Metal -kauden jälkeen klassiset vaikutteet ja kuorot ovat olleet tärkeässä osassa yhtyeen musiikkia. Muusikot eivät niinkään, sillä alkuperäisestä kokoonpanosta on jäljellä enää kitaristi Christofer Johnsson.
 Unkarin kansainvälisessä Miskolcin -oopperafestivaalilla vuonna 2007 nauhoitettu The Miskolc Experience yhdistää yhtyeen ja täysmittaisen kuoron sekä sinfoniaorkesterin. Esitys on saatavilla 2 CD:n ja DVD:n pakettina. Arvosteltavaksi saatiin pelkkä DVD, joten arvostelussa käsitellään ainoastaan tätä.
 Ensimmäisenä DVD:ltä löytyy esiintymisen alkuosa, Classical Adventures -nimeä kantava yli neljänkymmenen minuutin mittainen setti, jonka aikana esitetään klassisen musiikin teoksia. Mukana on mm. Mozartin ja Wagnerin teoksia ja yhtye on tässä tavallaan säestäjän roolissa, orkesterin ollessa se varsinainen kohde valokiilassa.
 Setin toinen ja mielenkiintoisempi osa onkin sitten Therion Songs, joka sisältää yli kuusikymmentä minuuttia yhtyeen tunnetuimpia kappaleita orkesterin säestyksellä ryyditettynä. Tässä vaiheessa settiä myös tapahtumapaikan valaistus on muutettu tunnelmallisemmaksi.
 Lisäksi DVD:ltä löytyy 20 minuutin pituinen dokumentti sekä Bucharestissa TVR2 -kanavaa varten kuvattu 15 minuutin Therion Goes Classic.
 Orkesterin ja yhtyeen välinen kontrasti on huima ja johtaa myös ajoittaiseen koomisuuteen. Kun Therion aloittaa oman settinsä vetämisen, on orkesterin seassa nähtävissä useampiakin huvittuneita ilmeitä. Ei sillä, etteivätkö nämä välttämättä pitäisi tästä musiikista, vaan pikemminkin tyyli on ”kyllä nyt riittää kertomista iltapäiväteellä”.
 Kameran liike luo kiitettävästi tunnelmaa siinä, missä taustalla istuvat orkesterimuusikot sitä samalla syövät. Tilaisuus on epäilemättä ollut molemmille osapuolille ikimuistoinen ja musiikillisesti laadukas, mutta kyllä tämä kokonaisuutena on turhan puhtoista menoa. Ja kun huomasin yllättäen viihdyttäväni itseäni kiinnittämällä huomiota epäoleellisiin seikkoihin, kuten rumpalin Fu Mancu -tyylisiin viiksiin, tajusin olevani väärässä seurassa. Mutta mitä minä mistään tiedän? Haluan vain hevini mieluiten likaisena ja ilkeänä.


Pisteet: 3/5


Janne Hietanen

---