Sonata Arctica - The Days Of Grays

Nuclear Blast 2009

Julkaistu : 23 joulukuu 2009

Kansikuva puuttuu

Aivan ensimmäiseksi täytyy tehdä pieni tunnustus. Olen ollut tietoinen Sonata Arctican olemassa olosta, mutta tähän päivään asti olen onnistunut välttymään yhtyeen levyjen kuulemiselta. Mitään syvällisiä vertailuja uudemman tai vanhemman Sonata Arctican välillä on siis turha toivoa. Kun levy kuitenkin tipahti luukusta, oli aika tutustua tähän kemiläiseen jo viisi kultalevyä saavuttaneeseen melodista metallia soittavaan yhtyeeseen.
 Samoihin aikoihin Nightwishin kanssa perustetun Sonata Arctican uutukaisen The Days Of Graysin aloitus tuo ensimmäisenä mieleen tuon Suomen suurimman ja kauneimman symphonisen metallin lähettilään. Yhtyeen oma identiteetti löytyy kuitenkin nopeasti ja myös powermetal -elementit nostavat päätään. Alkuun Tony Kakon englannin ääntämys ja persoonallinen lauluääni vaativat totuttelua, mutta hyvin pian kävi ilmi että tämän lauluääni on nimenomaan yksi yhtyeen vahvuuksia. Kakko laulaa korkealta ja hyödyntää ääntään monipuolisesti. Välillä tuntuu kuitenkin, että laulumelodiat on ängetty turhankin täyteen sanoja, jolloin tulkinta kärsii.
 Musiikillisesti levy on suureellinen ja yltää soundimaailmassaan lähes majesteettisiin mittasuhteisiin. Se on täynnä pieniä yksityiskohtia ja kappaleet kehittyvät eteenpäin pitäen kuunteluelämyksen tuoreena. Tämä onkin yksi levyn hienoimpia puolia, sillä vaikka jokin kappale ei heti alkuunsa kolahtaisikaan, saattaa se hetken päästä vetää puoleensa uuden koukun muodossa. Tällaisia levyjä kuunneltaessa on selvää, että Suomi on metallin uusi luvattu maa.
 Levyltä löytyy myös toimivia yksittäisiä kappaleita, kuten yli kahdeksan minuuttinen Deathaura ja The Last Amazing Grays, mutta parhaimmillaan se on kokonaisuutena kuunneltuna.


Pisteet: 4/5


Janne Hietanen

---