Aretha Franklin - Sunday Morning Classics

Sony Music 2009

Julkaistu : 23 joulukuu 2009

Vuonna 1942 syntyneen Aretha Franklinin laajasta tuotannosta on ollut helppoa koostaa monenlaisia kokoelmia. Sony Music on pakannut tyylikkään kolmen cd-levyn paketin omista Columbia-arkistoistaan (äänitykset vuosilta 1960-65), joka kulkee oivaltavasti sunnuntaiaamuklassikot-nimellä. Kuten nimeäminen paljastaakin, levyt pursuavat hillittyä ali- ja mid-tempoa, sivistynyttä äitigroovea, suuria viihdesovituksia – kaikkea sitä, mitä Arethan sunnuntaiaamuihin soisikin tuovan. Koostaminen tyylilajin – tai vuorokaudenajan – perusteella on hyvä ratkaisu, sen verran rönsyilevää Franklinin 1960-luvun alun tuotanto kuitenkin joillain kokoelmilla on.
 Kulta-aikojen kokoelma, tuhtiin, perinteiseen tupla-cd-pakettiin muovitettu kokoelma sisältää 48 laulua. Albumiraitoja on poimittu lähes kaikilta alkupään studio- ja livealbumeilta. Edustettuina ovat ’Aretha’ (julkaisuvuosi 1961), ’The Electrifying Aretha Franklin’ (1962), ’The Tender, The Moving, The Swinging Aretha Franklin’ (1962), ’Laughing on the Outside’ (1963), ’Unforgettable – A Tribute to Dinah Washington’ (1964), ’Runnin’ out of Fools’ (1964), ’Yeah!!! Aretha Franklin in Person’ -live (1965) ja ’Soul Sister’ (1966).
 Perusalbumien ulkopuolisia single- tai muita raitoja on runsaasti. 1964 tallennettu Once in a While julkaistiin ensikerran vasta 1992 ’Jazz to Soul’ -kokoelmalla. If Ever I Would Leave You (äänitys myös 1964) tungettiin vuoden 1967 kokoelmille ’Take a Look’ ja ’Greatest Hits’.
 Ray Charles -sävellys Hard Times (No One Knows Better Than I) vuodelta 1961 kuten myös vuoden 1963 Looking Through a Tear sekä Here Today and Gone Tomorrow siirrettiin cd-aikaan vasta vuonna 2002, ’Sunday Morning Classics’ -kokoelman kanssa kovasti päällekkäisyyksiä sisältävälle ’Queen in Waiting: The Columbia Years 1960-1965’ -laitokselle. Sama julkaisuhistoria on myös Hughie Cannonin Bill Bailey, Won’t You Come Home? -sävelteoksella.
 Ac-cent-tchu-ate the Positive (1962) näki ensivalon 1970 prässättyllä ’Sweet Bitter Love’ -kokoelmalla. Van McCoyn sävellys Sweet Bitter Love (nauhalle vuonna 1964) kuultiin ensi kertaa jo aiemmin mainitulla ’Greatest Hits’ -kokoelmalla (1967). Vanhat tutut, Look for the Silver Lining (1962) sekä Don’t Cry, Baby (1964) on aiemmin julkaistu muutamaan otteeseen, kumpikin ensi kertaa vuonna 1976 ’Aretha After Hours’ -levylle. Korjauksena levyn sisälehden tietoihin, I’m Wandering on alkujaan ollut osa ’The Tender, the Moving, the Swinging Aretha Franklin’ -albumia, vaikkei paperilta sitä tietoa löytyisikään.
 Kultaa on valitettavasti turha kaivaa paketin sisäpuolelta, booklet on jälleen kerran julkaisun heikoin osa. Äänitys- ja julkaisuajankohdat on esillä välttävästi, soittajatiedoista on turha unelmoidakaan. Minkäänlaista bio- tai diskografiaa ei ole sisällytetty. Valokuvia on tasan yksi, se toki neljään kertaan eri puolilla pakettia. Niin mukavaa kun musiikin ylistäminen ’Sunday Morning Classics’ -paketissa olisikin, se on myöskin jo ennalta tiedettyä. Todellisia musadiggareita on velvollisuus varoitella ostoksesta, arvaamattomilta osin.


Pisteet: 4/5


Vesa Aleksi

---