- Ringa

Julkaistu : 1 helmikuu 2001

Ringa, eli Hannele Rinne (s. 1952, k. 1982) oli Punkaharjulta kotoisin oleva tyttö, jonka isä toimi asemapäällikkönä ko. paikkakunnalla. Sittemmin koko perhe muutti Punkaharjulta Helsinkiin, jossa Ringa kävi kansakouluopintonsa loppuun.

Roihuvuoressa sijainneessa kansakoulussa Ringa tutustui kaksoissisaruksiin Arja ja Merja Lehtimäkeen, joiden kanssa tämä kitaratunneilla käynyt Landola-kitaran omistanut tyttö ryhtyi harrastamaan musisoimista. Jo tuossa vaiheessa Ringan musiikkityöhön kuului myös omien kappaleiden säveltäminen ja sanoittaminen.

Ringa & Kaksoset

Ringa sekä Lehtimäen sisarukset perustivat Ringa ja kaksoset -trion, joka levytti 24.5.1967 Scandialle yhden single-levyn. Vajaa vuotta myöhemmin, 19.4.1968 Ringa ja Kaksoset puolestaan levyttivät niin ikään yhden single-levyn Start SW -merkille.

Merja Lehtimäen mukaan trion saama palaute oli hirveän hyvää. Kokoonpano kiinnitettiin Johnnyn kesäkiertueelle, jonka aikana Lehtimäen sisarukset olivat vasta 15-vuotiaita. Jonkin ajan kuluttua trion toiminta kuitenkin päättyi: – Meidän toimintamme loppui oikeastaan sitten sen takia, että meillä ei ollut manageria, joka oli siihen aikaan hyvin yleinen ongelma., Merja Lehtimäki muistelee.

»Huomaan maa jo elää/ Suljin silmät» -single

Hieman Ringa & Kaksoset -kokoonpanon hajoamisen jälkeen Ringa päätyi – todennäköisesti bändikaveriensa avustuksella – levyttämään Love Recordsille, joka julkaisi hänen singlensä »Huomaan maa jo elää/Suljin silmät», jota soitettiin jonkin aikaa melko ahkerasti eri radiokanavilla.

Otto Donner muistaa Ringan tulleen Lovelle siitä yksinkertaisesta syystä, että Ringan aiemmat levy-yhtiöt eivät olleet enää kiinnostuneita julkaisemaan hänen musiikkiaan.

– Ilmeisesti ne levyt eivät kuitenkaan myyneet tarpeeksi. Sitten mä tuotin tuon yhden singlen, joka sekään ei kyllä kovin paljoa myynyt. Mutta ihan kunnolla tehty single se kuitenkin on, Donner sanoo.

Kyseisellä singlellä esiintyivät muusikkoina orkesteria johtanut Otto Donner sekä Juhani Aaltonen, Jorma Bergman, Måns Groundstroem, Jouni Heinonen, Salme Joki-Lötjönen, Esa Kamu, Pertti Kiri, Raimo Ollikainen, Raimo Pesonen, Mauri Pietikäinen, Olavi Rignell, Esko Rosnell sekä Ilkka Willmann.

– Ringalla oli kova pyrkimys kehittyä musiikin saralla, niin kuin hän kehittyikin, Merja Lehtimäki sanoo.

Tästä huolimatta Ringan levytysura päättyi em. Love-singleen, jonka Lehtimäki arvioi johtuneen lääkkeiden väärinkäytöstä aiheutuneista ongelmista.

Otto Donnerin mukaan taasen Ringan levytysuran rajoittuminen yhteen single-levyyn johtui yksinkertaisesti siitä, että single ei saanut osakseen toivotun kaltaista huomiota, eikä Love Recordsilla ollut taloudellisia resursseja kovin pitkäjänteiseen työhön artistin läpilyömiseksi.

– Jos se single olisi myynyt paremmin, niin varmaan sille olisi seurannut jatkoa. Singlen tehtävänä oli testata millaista huomiota levytettävä tuotanto saa osakseen ja jos se ei saa mitään huomiota, niin se levyjen tekeminen loppui aika lyhyeen, Donner sanoo.

– Minua harmittaa, että tuo jäi Ringan viimeiseksi singleksi, sillä hänestä olisi voinut tulla ihan mitä vaan. Minä olin ehkä vähän sillain oikealla tavalla kateellinenkin hänen selvästä, kauniista ja kehittyneestä äänestään, Merja Lehtimäki sanoo.

Myös Otto Donner pitää Ringan singleä onnistuneena:

– Se oli ihan käypää musiikkia ja se levy olisi aivan hyvin voinut menestyäkin. Ei kai me sitä levyä olisi muuten edes viitsitty tehdä tosissamme.

Herkkä ja oikutteleva taiteilija

»Ringa oli hyvin herkkä ja taiteellinen ihminen ja sulkeutuneempi kuin me sisarukset. Välillä hänelle saattoi tulla hetkiä, jolloin hän sanoi kieltäytyvänsä esiintymisestä. Muistan sellaisenkin tapauksen kun meidän piti lähteä joskus keikalle ja kokoontua sitten yhteen Tampereella. No, Ringaa ei sitten näkynyt missään, jolloin me soitimme hänelle kotiin, jossa hän oli kaikessa rauhassa kylvyssä kyseisen keikan unohtaneena.», Lehtimäki muistelee.

1970-luvun loppupuoliskolla Ringa valmistui asemoijaksi ja hän toimi vähän aikaa työssä Apu-lehdessä sekä eräissä muissa julkaisuissa. Jossain vaiheessa Ringa kuitenkin rupesi sekoilemaan ja sotkeutui huumeisiin, joidenka vuoksi hänen elämänsä joutui syöksykierteeseen.

Jossain vaiheessa Ringa yritti tarttua pelastavaan oljenkorteen ja tuli uskoon liittyen helluntai-seurakuntaan. Eräänä iltana vuonna 1982 Ringan tullessa helluntailaisten kokouksesta hänet oli houkuteltu Helsingin Porvoonkadulla taksiin, jonka jälkeisiin tapahtumiin liittyy paljon selvittämättömiä tapahtumia. Joka tapauksessa tuo ilta sai kohtalokkaan päätepisteen ja Ringa surmattiin 22 puukoniskulla. Jo ennen tätä traagista tapahtumaa Ringan veli oli isänsä silmien edessä tehnyt itsemurhan pistämällä päänsä junaraiteille hieman ennen junan tuloa, joten tragedioita tässä kolmilapsisessa perheessä riittää liiaksikin.

Jälkeenpäin on epäilty, että Ringan surma oli järjestetty teko, jolla haluttiin estää häntä levittämästä hämäriin toimiin liittyvää päivänvaloa kestämätöntä tietoa. Surmasta tuomittu reilu parikymppinen nainen taasen väittää surman liittyneen mustasukkaisuuteen ja siihen, että hänen versionsa mukaan Ringa yritti viedä häneltä hänen vanhemman miesystävänsä.

Suomalaisessa musiikkihistoriassa on monia toinen toistaan ikävämpiä tragedioita, joista Ringan kohtalo yksi traagisimmista. Kylmästi musiikillisesti ajatellen erityisen valitettavaa on se, että Ringan musiikillista lahjakkuutta ei ehditty tallentamaan yhtään enempää.Juha Rantala

---