- Record Collector

Julkaistu : 1 helmikuu 2007

Pop-lehdellä oli ainutlaatuinen tilaisuus keskustella Utrechtin messuilla hetki englantilaisen Record Collector -lehden hintaoppaan toimittajan Ian Shirleyn kanssa. Kyseinen kahden vuoden välein julkaistava opashan on toiminut keräilijöiden raamattuna varsin kauan. Erityisesti aikana ennen internetiä ei kyseisen oppaan lisäksi juuri ollut tarjolla yhtä kattavaa levyluetteloa hintoineen.

Kerrotko hieman kirjan tekoprosessista yleisesti ja miten hintaoppaan hinnat kerätään?
Meillä on hommassa mukana levydiilereitä, ostajia, eri musiikin alojen asiantuntijoita, keräilijöitä. Jokainen hinta-arvio perustuu keskimäärin 3-5 eri ihmisen näkemykseen. Pyrimme välttämään ylilyöntejä, joita saattaisi syntyä jos hinnat perustuisivat vain yhden tai kahden kyseisen bändin keräilijän arvioon. Varsinkin jos kyseiset ihmiset olisivat kyseisen bändin tai musiikkilajin keräilijöitä. Suoraan sanottuna keräilijöillä on tapana hieman yliarvioida oman kiinnostuksensa kohteen hintatasoa. Meillä on useiden mukana olijoiden kanssa pitkäaikainen suhde, mutta uusia ihmisiä kaivataan mukaan koko ajan. Aina tulee uusia suuntauksia ja virtauksia.

Kauanko tämä kaikki kestää?
Tämän kirjan kasaaminen kesti 8-9 kuukautta. Seuraavaan haluan käyttää aikaa noin vuoden eli tarkoitus on käydä koko kirja kertaalleen perusteellisesti läpi ja pudottaa pois mahdollisesti mukana turhaan roikkuvat listaukset.

Uudessa kirjassa on ensimmäistä kertaa värikuvia. Mitä muuta uutta ja miten kuvat on valittu mukaan?
Mukana olevat kuvat on tietysti harvinaisia levyjä tai painoksia. Emme kelpuuta mukaan yhtään kuvaa, joka ei ole todistetusti olemassa olevasta levystä. Eli emme siis huoli kenenkään internetistä löytämää kuvaa, jonka alkuperää emme tiedä. Ihmiset haluavat nähdä kuvia levyistä, joihin heillä ei ole ikinä varaa tai jotka ovat niin harvinaisia, ettei niitä ole mahdollista löytää. Yritimme saada siis kirjasta aiempaa visuaalisemman.

Sivumäärä ei ole enää kasvanut. Onko tässä tullut jo fyysinen raja vastaan?
Sivumäärä on itse asiassa hieman lyhentynyt edellisestä vuoden 2004 painoksesta. Tästä painoksesta on pudotettu aika paljon levyjä pois eli mukana on todellisia hintoja. Pois on pudotettu levyjä, jotka ovat joskus olleet arvokkaita, mutta syystä tai toisesta hinta on laskenut. Seuraavaan painokseen käydään levyt vielä perusteellisemmin läpi.

Miten päädyit tähän hommaan, jota voisi kutsua jopa levynkeräilijän unelma-ammatiksi?
Olen kirjoittanut Record Collectoriin, olen itse innokas keräilijä ja niinpä edellisen toimittajan edesmentyä minua pyydettiin tekemään tätä hommaa. Unelma-ammatista en niinkään tiedä. Välillä tulee pettyneitä, jopa kiukkuisia yhteydenottoja keräilijöiltä, jotka huomaavat joidenkin harvinaisten levyjensä arvon hintaoppaassa pudonneen. Näin voi käydä ja tiedän ihmisiä, jotka ostavat harvinaisia levyjä ja odottavat niiden arvon nousevan joka vuosi muutaman prosentin. Näinhän ei aina käy ja joku tänään arvokas levy saattaa menettää keräiltävyytensä kokonaan bändin hajottua tai musiikkityylin mentyä pois muodista.

Mitä itse keräilet?
Jazzia, elektronista musiikkia, kokeellista musiikkia, punkkia ja niin edelleen. Löydän aina jonkun tyylisuunnan, josta innnostun. Minulla on jopa laaja kokoelma Village Peoplea.

Entäpä kuinka suuri on kokoelmasi?
Minulla on noin 3 000 – 5 000 lp-levyä, 8 000 cd:tä ja parisataa sinkkua. Minun mielestäni albumi on musiikin oikea muoto.

Hanoi Rocks oli pitkään parin progebändin kera ainoita suomalaisia bändejä oppaassa. Muistatko äkkiä ulkoa joitain muita?
En valitettavasti, mutta mikäli tämän lehden lukijat havaitsevat puutteita, ottakaa ihmeessä yhteyttä. Tarvitsemme jatkuvasti palautetta eri alojen asiantuntijoilta.

Miten näet internetin vaikutuksen keräilyskeneen?
Levyistä on enemmän tarjontaa ja selvästi internetin kauppapaikat vaikuttavat hintoihin. Toisaalta erittäin harvinaisista, kuten vaikkapa tietyistä Sex Pistolsin julkaisuista on enemmän kysyntää ja hinnat nousevat välillä hyvinkin korkealle. Toisaalta joistakin halvemmista levyistä on tullut paljon enemmän tarjontaa kuin halukkaita ostajia ja sehän tietysti laskee edelleen hintoja.
Teksti: Hannu JokinenHannu Jokinen

---