Iron Maiden - Live After Dead

EMI 2008

Julkaistu : 1 kesäkuu 2008

Vuonna 1984 Iron Maiden aloitti yhden rock historian pisimmistä, 193 esiintymistä ympäri maailmaa kattaneen The World Slavery Tour -kiertueen. Samana vuonna julkaistun Powerslave -albumin mukaisesti lavarekvisiitta oli muinaisen Egyptin innoittama.

Kiertue kesti pitkälle seuraavaan vuoteen ja tällöin myös kuvattiin tämä Live After Dead -nimellä tunnettu konserttitallenne, joka näyttää millaisessa lavakunnossa yhtye tuolloin oli. Ja mitäpä sitä turhia kiertelemään. Lyhyesti sanottuna kyseessä on paras Iron Maidenista saatavilla oleva kuvatallenne, esityksestä joka nousee kevyesti parhaiden rankemman musiikin livetaltiointien joukkoon.

Klassinen kokoonpano ja settilista, jollaisesta monet yhtyeet voisivat vain unelmoida nostavat tunnelman kattoon ja pitävät sen siellä. Usealla kameralla kuvattu, nopeita leikkauksia hyödyntävä ja nyt myös 5.1 äänellä varustettu Live After Dead on juuri sellaista materiaalia, jota taantuva selkäydin välillä kaipaa. Uudelleen miksatun ääniraidan lisäksi mukana on myös alkuperäinen Martin Birchin stereomiksaus. Molemmat ääniraidoista soivat yllättävänkin puhtaasti ja soittajien taituroinnin ja yksittäiset fillit erottaa ilman suurempia ongelmia. Varsinaiset esitykset pitävät sisällään valtaosan yhtyeen parhaimmista kappaleista. Yhtye kun oli tuohon mennessä ehtinyt jo tehdä ne kaikkein legendaarisimmat levynsä.

Jos jotain narinan aihetta tästä filmille kuvatusta tallenteesta haluaa löytää, olisi se tämän kuvasuhde. Konsertti kuvattiin alkujaan tv-formaattiin (4:3), joten tämä yksityiskohta voi kaikkein pahimpia nykypäivän teknorunkkareita ahdistaa.

Ekstrojen suhteenkaan tällä noin viisi tuntia kestävällä tupla-dvd:llä ei ole kitsasteltu. Ensimmäisen levyn täysimittaisen konsertin lisäksi toisella dvd:llä merkittävimpinä ekstroina löytyvät mm. History Of Iron Maiden Part 2 -dokumentti (jonka ensimmäinen osa löytyy aikaisemmin julkaistulta The Early Years dvd:ltä), Behind The Iron Curtain -dokumentti sekä Rock In Rio ’85 konserttitallenne.

Kuvanlaadullisesti nämä ekstramateriaalit ovat vaihtelevia riippuen pitkälti lähdemateriaaleista ja tarkoituksesta mitä varten ne on alkujaan kuvattu. Näistä viimeiseksi mainitun kohdalla tämä on erityisen häiritsevää. Tämän alkuperäiset nauhat kun ovat kärsineet pahasti ajan saatossa ja tämä myös näkyy ja kuuluu. Samasta syystä tältä n. 50 minuuttia kestävältä tallenteelta puuttuu myös osa konsertissa soitetuista kappaleista. Musiikkihistoriallisen arvonsa ja esitysten energisyyden vuoksi tämäkin on kuitenkin pakkokatsottavaa.

Live After Dead tupla-dvd:n parissa on hyvä fiilistellä vanhoja ja samalla valmistautua Iron Maidenin Somewhere Back In Time World Touriin, joka tuo yhtyeen kesällä myös Suomeen, loppuunmyydyille areenoille. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon että nykyinen lavarekvisiitta on hyvin pitkälti saman tyylinen tällä dvd:llä nähtävään.


Pisteet: 5/5


Janne Hietanen

---