James Yorkston & The Big Eyes Family Players - Folk Songs

Domino 2009

Julkaistu : 23 joulukuu 2009

Folk Songs koostuu, kuten nimestä voi arvatakin, perinteisistä brittiläisistä kansanmusiikkistandardeista, tällä kertaa uuden taustaorkesterin tukemana. Skotlantilainen James Yorkston (s.1971) on aikaisemmilla albumeillaan omissa sävellyksissään pyöritellyt samaa kaavakuvaa, modernimman laulunkirjoituksen lainalaisuuksia myötäillen. Folk Songs muistuttaa edellisestä akustisen kitaran säestämästä folksukupolvesta. Samalla se muistuttaa trubaduureista, miehistä, joille maineen luominen perinnelauluilla ei ollut sen kummempi kuin maine muukaan.
 Kielisoittimet mukailevat laulumelodioita, toistoja ja vastamelodioita kuullaan milloin pilliosastolta, milloin näppäiltävillä soittimilla. Usein akustisella kaavalla rakennetut ja tuotetut albumit tapaavat karkailla konseptistaan. Folk Songs ei käy hetkeäkään mauttomuuden rajamailla, ei saa edes näköyhteyttä raja-aidan väärälle puolelle.
 Nopean junakompin Mary Connaught & James O’Donnell jylinä on vastustamaton. Rufford Park Poachers kasvaa pienillä liikkeillä kappaleen sisällä.
 Kansantarinoiden lyyrinen puoli vaatii kaltaisensa uskottavan tulkin. Yorkstonissa sellainen on syntyjään, ansaittu arvostus oman sävellystaidon puolelta ei vähennä tätä arvoa. Isosta kulhosta ammennettaessa, laatutaso kestää puolen tunnin jälkeenkin.


Pisteet: 5/5


Vesa Aleksi

---