Dead Man’s Bones - Dead Man´s Bones

Anti 2009

Julkaistu : 23 joulukuu 2009

Kansikuva puuttuu

Jenkkiläinen Dead Man’s Bones on rakentanut ensilevynsä teemojen ympärille. Kuoleman ympärillä pyörivät tekstimaisemat yhdistettynä taustalla laulavaan lapsikuoroon ei kenties olisi ensimmäinen ajatus sympaattisennäköisen folkpopduon käsistä. Ajatus on houkutteleva, toteutuksen kantavuutta saattaisi joku, luvallakin, epäillä. Epäily on turhaa. Ryan Goslingin ja Zach Shieldsin muodostaman kaksikon koostama konseptialbumi kantaa jokaisen käänteensä.
 Epämääräisen kolinan ja kilinän säestämän Dead Parts -teoksen takaa ilmenee selkeä sävellys, joka kumpuilee suunnasta toiseen. In the Room Where You Sleep yhdistää tuulen ujellusta juustourkumelodiaan ja punajuuripurnukkalaulusoundiin, kasvaen askelittain, sankarillinen kiippaririffi pysyy taustalla pitämässä tunnelmaa erityisenä. Pianoarpeggion johtama sankarillinen Buried in Water sykähdyttää. Kertosäkeen pateettinen esitystapa tukee valtakunnankokoista melodiaa. Piano siirtyy komppaavaksi osatekijäksi valssaten kuin kahden miehen tanssiorkesterissa. Rumpumarssitus on upotettu taidolla.
 Poikkeuksellisen kekseliäällä kuorosovituksella kyllästetty, tekstiltään samankaltainen My Body’s a Zombie for You sekä kepeämpi Pa Pa Power tuovat mukaan hyppysellisen huumoria – vaikka teema-albumilla vakavien asioiden parissa leikitelläänkin. Young & Tragic hyödyntää ainoastaan lapsien ääniä, jättäen tilan soimaan. Soundia ei ole hiottu turhaan, mössöisyys tuo lisäarvonsa. Epärytmissä hakkaavat kädet ja rumpunaputus tyhjentävät pelikoneet lopullisesti Lose Your Soul -standardissa, joka uppoaisi myös jokaisen Dead Man’s Bones -esikuvan ohjelmistoon. Nimikkolaulun kumisevat bassot eivät lapsikuoroa muistuta, komppi jyrää tomien voimalla. Tempomuutokset piristävät junan lailla etenevää albumin loppupuolta.
 Useissa tapauksissa namiskoilla väännetyn ja läpituotetun vaihtoehtomusiikin lopputulos on pahempaa sontaa kuin valtavirran rehellinen laskelmallisuus. Kappaleet on leikattu alkamaan välittömästi edellisen perään. Järjestys ei tukisi normaalikäytännössä ratkaisua, mutta saa yleisön ihailemaan rohkeutta tälläkin sektorilla. Dead Man’s Bones ei maistu silti tippaakaan falskilta.


Pisteet: 5/5


Vesa Aleksi

---