Dirty Projectors - Bitte Orca

Domino 2009

Julkaistu : 23 joulukuu 2009

Dirty Projectors on käytännössä Dave Longstrethin sooloprojekti, yhden miehen päänsisäinen visio. Kuuden vuoden sisällä Longstreth on ehtinyt saada aikaan (laskutavasta riippuen) kahdeksan studiolevyä: yhden omalla nimellään ja seitsemän Dirty Projectors -albumeina, ’Bitte Orca’ -teoksen ollessa viimeisin. Pettämättömät tavaramerkit, voimakkaasti tulkittu falsetti ja rönsyilevät orkestraatiot muokkaantuvat uusimmalla moniulotteiseksi, tahallisen sekavaksi suunnitelluksi tuotokseksi.
 Cannibal Resourcen päätön huutelu muuttuu Temecula Sunrisen lofi-rumpujen kolistelun pinnalle koottuun sekavaan soitinmöykkyyn ja sielukkaaseen laulumelodiaan. Hurmaavasti jumittava vaihtoehtodiscojen tanssihitti Stillness Is the Move kahden naislaulajan esittämänä (Amber Coffman, Angel Deradoorian) muuntuu lähes tunnistamattomaksi. Naistulkintana jatkuu myös Two Doves hätäiltyine kitaranäppäilyineen ja leikattuine jousikvartetteineen. Dramatiikasta jää uupumaan juuri liiallisen kiirehdinnän vuoksi.
 Kamarifolkin kammioista noustaan uudestaan lofi-indieen ja -grooveen. Riivaava, osiksi jaoteltu Useful Chamber ajaa yleisön kauemmas kaiuttimista. Handclapsien ja hauskan kitarakuvion varasta loopaten pystytetty ja rakentuva No Intention ei sävellyksenä yllä hauskan ajatuksensa tasolle. Fluorescent Half Dome tasoittaa hempeällä älykkömelodiallaan edellisten hetkien rosoisuuksia.
 Rohkeiden sovitusten aika ei ole ohitse, joskin määrätty itsetarkoituksellisuus heijastelee joistain erikoisratkaisuista. Musiikissa, yliopisto-opiskelijoiden nörtteily on parhaimmillaan heti kulman takana nerokkuudesta. Usein yleisön ei eroa tarvitsekaan huomata.


Pisteet: 4/5


Vesa Aleksi

---