Viima - Ajatuksia maailman laidalta

Viima 2006

Julkaistu : 1 maaliskuu 2007

Voi minua ja uusiin progebändeihin kohdistuvia ennakkoasenteitani! Ilman niitä olisin nimittäin ottanut turkulaisen Viiman levyn kuunteluun välittömästi, kun se postiluukustani kolahti. Mutta minäpä ylimielisesti ajattelin että jaahas, tässä sitä taas on levyllinen omakustanneprogea, jossa kaikki tyylisuunnan keskeiset maneerit on väkisin ängetty jo ensimmäiseen ”teoskokonaisuuteen” – ilman minkäänlaista tyylitajua saatikka punaista lankaa. Kun viimein vaivauduin Viiman levyn kuuntelemaan, olin suorastaan häkeltynyt. Jopa häpeissäni.

Lost Spectacles –nimellä kymmenisen vuotta sitten aloittanut Viima on julkaissut kerrassaan loistavan esikoislevyn, joka kuulostaa paikoitellen niin 70-lukulaisen naivilta, että oikein naurattaa. Paskamaisuus ja pahantahtoisuus ovat kuitenkin tästä virneestä kaukana. Viiman kansanmusiikkisävyillä maustama proge on nimittäin kerrassaan vilpittömän luonnollisen ja tyylitajuisenkin kuuloista. Muun muassa Genesiksiltä, Camelilta ja Jethro Tullilta napsitut vaikutteet on käännetty vihdantuoksuiseksi, suomalaishenkiseksi ulosanniksi. Tämä puolestaan nostaa mieleen tyylisuunnan vanhat kotimaiset konkarit, kuten Haikaran ja Tabula Rasan.

Soitannollisesti levyn sydäntälämmittävintä antia ovat Mikko Uusi-Oukarin taiturimainen kitarointi sekä Kimmo Lähteenmäen kosketinsoitinjuoksuttelu. Eniten mielipiteitä jakaa varmasti Päivi Kylmäsen värisevä lauluääni, joka kieltämättä hieman korvaan särähtääkin. Olkoonkin, että se myös levyn 70-lukulaiseen tyyliin sopii.

Viiman muusikot ovat selkeästi asialleen omistautuneita ja musiikistaan innostuneita Ajoittain tämä innostus kuuluu malttamattomuutena yhteissoitossa, mikä puolestaan johtaa pieniin rytmisiin epätarkkuuksiin. Tämä seikka lienee helposti korjattavissa ja oli miten oli: Viimaa voi lämpimästi suositella niin vanhoille kuin uusillekin progehipeille. Ajatuksia maailman laidalta –levyn kuunteleminen on kuin olisi löytänyt kadoksissa olleen ystävän vuosikymmenten takaa.


Pisteet: 4/5


Taru Oksanen

---