- 70-luvun Vihannekset POP-lehden piinapenkissä

Julkaistu POP-lehden numerossa 40.

Julkaistu : 1 kesäkuu 2008

70-luvun Vihannekset julkaisi ensimmäisen pitkäsoittolevynsä ja joutuivat heti Pop-lehden piinapenkkiin. Mistä on kysymys ja miksi bändillä on noinkin, hmmm, erottuva nimi, selviää seuraavassa.

70-luvun Vihannekset sai muistaakseni alkunsa www.ramopunk.com sivuston vieraskirjassa muutama vuosi (2005?) sitten. Muistanko oikein ja avaatteko vähän tarkemmin noita bändin alkuun johtaneita tapahtumia? Oliko kokoonpano alusta alkaen tämä nykyinen?
 Pete: Oikeastaan omalta osalta homma meni niin, että muusikoiden.net:ssä oli Pajusen ilmoitus perusteilla olevasta ramopunk-bändistä, johon vastasin. Ramopunk.com:lla, sen vieraskirjalla ja varsinkin Ramopunk-uutisilla oli kuitenkin myös suuri merkitys. Alussa, eli muistaakseni kahdet tai kolmet treenit kitaristina oli eräs riihimäkeläinen herra nimeltään Pete. Ensimmäiset treenit oli aika tarkkaan tasan kolme vuotta sitten, juuri ennen vappua 2005.
 Pajunen: Mä olin saanu just lähtöpassit Rehtoreista toistamiseen ja joku ehdotti Ramopunk.comilla oman bändin kasaamista. Ajattelin, et niinpä tehdään ja laitoin parit ilmoitukset et haetaan soittajia
ramopunk-bändiin.Joo ihan ekaks kokoonpano oli toi ja soitettiin jotain Valamoon-biisiä ja Saat multa vuoden. Äänitettiinki C-kasetille. Missähän se kasetti muuten on nyt? Chemo sai korvata sen kolmannen Peten aika nopeesti.
 Chemo: Tosiaan, mähän en ihan tarkkaanottaen ole alkuperäisjäsen. Vanhana Ramones- ja ramopunkfanina seurailin www.ramopunk.com -sivustoa kohtuullisen tiiviisti, ja huomasin että Pajunen etsii uuteen bändiinsä soittajia. Rehtoreiden Millionääri-cd ja Frankenstein-sinkku olivat olleet todella ankarassa pyörityksessä meikäläisen soittimessa, ja kun olin aina ajatellut olevani itselleni velkaa tässä elämässä yhden kunnollisen ramopunk-bändin, ei auttanut muuta kuin ilmoittautua mukaan. Jouduin kyllä miettimään asiaa jonkun verran, koska muitakin musa-aktiviteetteja oli käynnissä myös silloin.
 Pete: Joo, Chemon kanssa treenattiin kesäkuussa 2005 kaksi kertaa ja siitähän syntyikin paitsi nykymuotoinen 70-luvun Vihannekset, myös legendaarinen Mulla alta -EP.

Chemo: Päästiin nopeasti asiaan. Semmoista mietin ensialkuun, että mun etunimeni ei ollut bändin linjan mukainen. Bändissähän oli siihen mennessä Pete Vihannes, Pete Vihannes ja Pete Vihannes. Se kitaristi-Pete sitten jäi kuvioista jotenkin, mä en tiedä asiasta sen tarkemmin enkä koskaan ehtinyt miestä tavatakaan.

Kuka ja miten keksi bändille nimen?
 Pete: Pajunen oli keksinyt sen jo ennen bändiä.
 Pajunen: Se annettiin kaaliin mulle jostain korkeemmalta taholta. Putkahti kaaliin ja tuli fiilis et se on nyt tossa. Vihannekset vaikutti sopivalta ja fiilis sano, et laitetaan toi 70-luku samaan pakettiin. 70-luku on punkin vuosikymmen ja muutenkin hassua aikaa.
 Chemo: Pajunenhan sen tosiaan oli keksinyt jo ennenkuin olin kuvioissa mukana. Sikäli ansiokas bändinnimi se on, että sillä on päästy mm. Hesarin NYT-liitteen KummalLista-listalle, ja Aamulehteen.
 Pete: Hienoa on myös se, että kun laittaa bändin nimen Googleen hakutekijäksi, niin heti osuu.

Oliko alussa vaikea määritellä tuo soittotyyli vai tuliko se luonnostaan?
 Pete: Ei me mitään määritelty. Ruvettiin vaan rokkaamaan ja katsottiin mitä syntyy.
 Pajunen: Stailinahan piti alusta alkaen olla ramopunkki. Sitä vaan tehdään räväkkä biisi ja soitetaan suoraan energialla turhia kikkailematta. Plus balladit myös. Ei siinä tarvinnu alkaa joo mitään pähkäilee tai kummemmin sovittelemaan.
 Chemo: Se tuli, tulee edelleen, ja tulee jatkossakin tulemaan, tasan luonnostaan. Lajiin sopiva soitin- ja vahvistinarsenaalikin löytyi jo entuudestaan.

Minkälaisia esikuvia kumarratte? Uudelta levyltä löytyy kappale nimeltä Joey Ramone kuin myös Minä diggaan Peitsamoa.
 Pete: Mä en kumarra kuvia. Ramones on vaikuttajista tärkein.
 Pajunen: Mä kumarran Ramonesia. Nyt kun ne vielä kuoli ,niin ihan pyhimyksiähän niistä tuli. Minä diggaan myös Peitsamoa ja Clashia ja Pelleä ja Tumppia ja Pistolsia ja Jamia jajajaja..
 Chemo: tämä on liian laaja kysymys vastattavaksi ehdottoman täsmällisesti, mutta Ramonesin ja Peitsamon lisäksi seuraan ja tutkin mm. instrumentaalisurfia ja klasaria.

Keikkoja ei ole vielä ehtinyt kertyä kovin montaa. Onko jatkossa tavoite tehdä enemmän keikkoja vai keskittyä levyjen tekemiseen?
 Pete: Sekä että. Ikävä tosiasia on, että 70-luvun Vihannekset tuntuu olevan keikkamarkkinoillakin aika marginaalitavaraa ja sen takia keikkamahdollisuudetkin on aika rajalliset. Mitään pizzeriannurkkakiertuetta ei toisaalta ole edes järkevää saati mielekästä tällä bändillä ruveta tekemään.
 Pajunen: Tarkoitus on tehdä lisää keikkoja ja äänitteitä kanssa. Keikkoja on tehty tällä bändillä kymmenkunta. Eiks me just viime viikolla päätetty, et seuraava levy ilmestyy 2009. Liikaa keikkoja ei haalita, silleen et keikalle lähtö on aina yhtä juhlaa.
 Chemo: taidettiin päättää. Tämä on semmoista täsmäiskutouhua: tehdään vain ne hauskat julkaisut ja keikat. Tästä on kaukana ammattimainen, elämäänsä leipääntynyt virkamiessoitanta.

Käsittääkseni teillä on kaikilla muitakin rautoja tulessa musiikillisesti?
 Pete: Omalla kohdallani enemmänkin keikkajärjestelyjä tai äänitys- ja miksausprojekteja kuin muissa bändeissä soittamista. Viime aikoina on itsellä ollut vähän rauhallisempaa. Tyyntä myrskyn edellä kenties? Yleensä kun vapaa-aikaa alkaa olla enemmän, huomaa sotkeentuneensa taas johonkin projektiin ja yhtäkkiä ei enää taas olekaan vapaa-ajan ongelmia.
 Pajunen: Joo, mä oon myös Problemsin? rumpali. Problemsin? uus levy julkaistaan virallisesti 16.5. Ostakaa kanssa se. Se on loistava myös.
 Chemo: Soitan kitaraa, tenorisaksofonia ja halpisurkua The Silver Hawkisissa. Se on surf-instrumentaalibändi, olemme olleet mukana tähän mennessä neljällä kokoelmalevyllä ja bändin ensimmäinen pitkäsoitto, The Silver Hawks Surf Coast To Coast, ilmestyy ihan lähiaikoina. Sen julkaisee Twangsville Productions: www.twangsville.net …tätä kirjoittaessa levyn kansikuva ja biisilista ovat jo netissä. Ostakaa sekin levy sitten kun se on ulkona.Hannu Jokinen

---